Rid och lyssna

Jag erbjuder ett paket med fem lektioner som du gör tillsammans med din häst som uppvärmning eller nedvarvning efter ditt ridpass. Övningarna gör dig till en mer balanserad och inkännande ryttare.

Det går till så att du pluggar in hörlurar och befinner dig på ett lugn och säkert ställe med din häst och sedan följer du mina instruktioner och känner vad som händer med dig och din häst. 

Här kan du läsa lite om varje lektion och klickar du på knapparna så kommer du till en sida där du kan köpa alla fem lektionerna. Efter det kan du göra övningarna helt när det passar dig!

Mejla mig på sara@stiernform.se om du har några frågor!

Övningarna köper du till dig personligen och får inte delas eller kopieras.

1. Andning

Både för dig och din häst är andningen central. Något vi gör hela livet och trots att det är så självklart så råder det många olika delade meningar om andning. Din andning kan ofta spela oss ett spratt och när vi är koncentrerade och fokuserade slutar vi tillfälligt andas, det påverkar oss och våra rörelser negativt. Om du ofta håller andan i en rörelse kan det vara ett tecken på att rörelsen görs med muskler som är för spända.
Del 1

2. Scanning

Det går inte att förändra något om du inte är medveten om det. I Feldenkraismetoden övar du just detta med din medvetenhet. I scanningsövningen så tränar du bland annat din medvetenhet, att känna in hur du mår just nu och du får ett bra fokus. Du får också en upplevelse av din "status" före och efter övningen, blir uppmärksam på skillnader som skett under övningen.
Del 2

3. Bäckenet

Ditt bäcken, också ofta kallats ryttarens kraftcentrum.
Vi har väldigt många muskler i och kring vårt bäcken, detta kräver att det finns ett finstämt samarbete och synkronisering mellan de muskelgrupper som ska släppa efter och de som de som ska dra ihop sig. Utan att detta fungerar kan inte vår ridning fungera optimalt så du har mycket tillbaka om du gör denna övning.
Del 3

4. Benen

Våra ben är stora balanspelare i ridningen. Ofta använder vi ju dem för framåtdrivning. Den kan bli monoton och spänd och det är inte skönt för hästen när vi klämmer med benen runt dem hela tiden eller driver på slentrianmässigt och hästen har slutat bry sig för länge sen. Hästen är egentligen väldigt känslig för tryck. Tänk på flugan på deras päls på sommaren som de "skakar" bort.
Del 4

5. Överkroppen

Området runt överkroppen, skuldror och axlar påverkar hela kroppen och vårt inlärda och kulturella sätt att justera snedheter och "ihopkrullade" axlar är inte det bästa. Vår vardag, ofta framför dator är ett gissel för vår kropp och musklerna i överkroppen jobbar inte i balans. Att stretcha ut de spända musklerna gör oftast väldigt liten skillnad. Det viktigaste är istället att lära sig att slappna av i de muskler som drar ihop sig. Detta gäller inte bara bröstmuskulaturen, utan hela kroppen.
Del 5

Rid och lyssna

Paket med fem lektioner som du gör tillsammans med din häst. Varje övning är är ca 15-19 minuter lång. Du kan lyssna via denna hemsidan eller ladda ner dem till din telefon. Lyssnar på dem gör du med telefonens högtalare eller med ditt headset.

Övningarna kostar 399 kr inkl moms. Du köper till dig personligen och får inte delas eller kopieras.